از جمله کاربردهای این کود ازته در بخش کشاورزی استفاده برای اصلاح و کاهش pH خاک های قلیایی و آهکی و همچنین تأمین ازت و گوگرد مورد نیاز برای رشد و نمو گیاهان و بهبود کیفیت محصولات کشاورزی اشاره نمود. فرآیند کلی تولید سولفات آمونیوم ازطریق واکنش اسید سولفوریک با آمونیاك بوده که براین اساس مواد اولیه مورد نیاز برای تهیه سولفات آمونیوم شامل اسید سولفوریک و آمونیاك می باشد.
سولفات آمونیوم بطور عمده در مزارع و محیط هاي کشاورزي بعنوان کود شیمیائی مورد استفاده قرار می گیرد که به همین دلیل حسب شرایط محیطی و نوع محصول کشاورزي، میزان و نحوه بکارگیري آن می تواند متفاوت باشد. لذا گریدها و انواع مختلف سولفات آمونیوم تولید و عرضه می گردد. مهمترین آنها عبارتند از: سولفات آمونیوم گرانول، پودر سولفات آمونیوم، سولفات آمونیوم کریستالی و همچنین محلول سولفات آمونیوم از جمله آنها می باشد.
انواع مختلف کودهاي شیمیائی جهت رشد و نمو گیاهان مورد استفاده کشاورزان قرار می گیرند که مهمترین آنها کودهاي ازته و از جمله اوره می باشد. ازت بعنوان یک عامل مهم در کشاورزي می باشد که درصد بالاي این عنصر در اوره ، این ماده را نسبت به سایر کودهاي ازت از لحاظ درصد ازت در صدر قرار داده است. دراین میان نکته اساسی ویژگی هاي خاك کشاورزي و خاصیت قلیائی ازت می باشد که بکارگیري بیش از حد آن باعث بروز مشکلات مختلف در خاك و آب هاي زیرزمینی می گردد. از آنجاکه بیشتر خاک هاي کشاورزي ایران خاصیت قلیائی دارند، لذا استفاده اوره به تنهائی ممکن است در بسیاری از محصولات مشکلاتی را به همراه داشته باشد. کود سولفات آمونیوم علاوه برخاصیت اصلاح کنندگی خاك، جذب گیاهان نیز می شود که علاوه بر تامین ازت مورد نیاز گیاه، گوگرد نیز بعنوان ماده غذائی مورد استفاده قرار گرفته و ضمن جلوگیري از افزایش قلیائیت خاك مزیت هاي دیگري نیز براي گیاه بهمراه دارد. همچنین سولفات آمونیوم نسبت به سایر کودها کمتر توسط آب شسته شده و هدر رفت کمتری دارد و در نتیجه الایندگی کمتري براي آبهاي زیرزمینی ایجاد می کند.
ویژگی های کود سولفات آمونیوم
ایمن بودن در حمل ونقل و نگهداری نسبت به آمونیوم نیترات، خاصیت اصلاح کنندگی pH خاک های قلیایی، نمکی و آهکی، افزایش مقاومت گیاه به کم آبی ،جایگزین مناسب برای کود اوره بعنوان یک کود ازت دار ، افزایش اثرگذاری و جذب فسفات در صورت استفاده ی همزمان با کودهای فسفاته ،صرف حداقل انرژی توسط گیاه جهت جذب سریع و مصرف ازت آمونیومی در متابولیسم گیاهی،جلوگیری از زردی و ریزش برگ ها ،افزایش رشد در برگ ها و رشد تاج در درختان، افزایش کیفیت محصولات،بازده و ثمردهی از ویژگی های اصلی کود سولفات آمونیوم به شمار می رود که موجب برتری آن نسبت به سایر کودهای ازته شده است.
کود سولفات آمونیوم به شکل های گرانوله (حب های تقریباً گرد) و کریستالی و پودری وجود دارد . کود سولفات آمونیوم گرانوله سولفامون به دلیل دانه بندی مناسب قابلیت استفاده ی همزمان با کود های جامد دیگر را نیز دارد. شکل گرانوله ی آن را می توان به سهولت به صورت پاششی، مستقیم روی خاک، محلول در آب و یا مخلوط با چند کود دیگر مانند اوره، بکاربرد ، در حالی که شکل کریستاله سولفات آمونیوم فقط به صورت محلول در آب و یا چالکود استفاده می شود.
با توجه با هزینه کود آمونیوم سولفیت گرانوله در مقایسه با کود اوره که میزان بیشتری از ازت را در ترکیب خود داراست،تحقیقات نشان می دهد که ترکیب هم زمان کود سولفات آمونیوم گرانوله با اوره ،علاوه بر صرفه جویی در هزینه ،منجر به افزایش راندمان جذب بهتر و کامل تر ازت از اختلاط این دو نوع کود می شود.
مخلوط اوره و سولفات آمونیوم می تواند درجهت کاهش میزان مصرف اوره بسیار موثر عمل نماید.